Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete ‘de yayımlandı. Gıdada KDV'yi yüzde 8'den yüzde 1'e indiren karar yürürlüğe girdi.

KDV indirimi, pirinç, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, su, çay, şeker, tuz, sıvı ve katı yağlar, kırmızı et, beyaz et, balık, süt, yoğurt, peynir, zeytin ve bunlardan yapılan ürünlerin fiyatlarında geçerli olacak.

Ayrıca, yumurta, sebze ürünleri, meyveler, konserveler, kuruyemiş ürünleri, baharatlar, bebek mamaları da KDV oranı yüzde 1'e düşürülen ürünler arasında yer alıyor.  

KDV oranında yapılan yüzde 7 oranında indirimle her 100 TL’lik alışverişte 7 TL indirim sağlanmış olacak. Gıda fiyatlarında halkın enflasyonu ocak ayında yüzde 9 oranında gerçekleştiğine göre, yapılan KDV indirimi her ne kadar fiyatları biraz olsun aşağı çekecek olsa da, şubat ayı enflasyonu ile fiyatlar hızlı bir şekilde eski halini alacaktır.

Hayat pahalılığının en öncelikli sebebi üretimin en önemli kalemi olan enerji fiyatlarıdır. Gerçekten fiyatların kalıcı olarak düşürülmesi isteniyorsa enerji ürünlerinden alınan yüzde 18 KDV ve diğer vergiler sıfırlanmalı,  üretim ve dağıtımı kamulaştırılarak yurttaşların kullanımına sunulmalıdır.