Türk sinemasının önemli isimlerinden Fatma Girik’in hayatını kaybetmesinin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Fatma Girik, halkın ve haklının yanındaydı.  Ezilenlerin kavgasını verdi. İçten ve inandığı gibi yaşayan bir sanatçıydı. Yaşamı ve oynadığı rollerde bugün yaşayan bütün kuşakları derinden etkilemiştir. İşte bu özelliği onu topluma yakınlaştırmış yurttaşlar da onu kucaklamıştır. Sanatçı kimliğinin yanında emekçi dostu olması nedeniyle ayrı bir konuma getirmiştir.

Fatma Girik, sanatçı kimliğinin yanında emeğin ve emekçilerin yanında durmasıyla tanınmıştır. Birçok kuşağı etkilemiş olan sinemamızın büyük yıldızı, belediye emekçileri için ayrı bir değere sahiptir. 1989-1994 yılları arasında Şişli Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü süreçte kamu emekçilerinin sendikalaşma ve toplu sözleşme süreçlerine destek vermiştir.

 Fatma Girik; Uğur Mumcu, İlhan Selçuk, Ali Sirmen ile birlikte büyük madenci yürüyüşüne katılmıştır. Emekçilerin mücadelesine bir emekçi olarak destek olmuştur. Sinema emekçilerinin örgütlenmesini ve haklarını elde etmesi için de mücadele yürütmüştür.

Kamu emekçilerinin sendikalaşma yasağının karşısında emekçilerini örgütlenme özgürlüğünün sonuna kadar savunmuştur. Bugün hala sadece belediye işkolunda imzalanabilen devlet memurlarının toplu sözleşme kazanımına uygulanan “toplu sözleşme"ye ilk imzayı atan ve bundan dolayı yargılanan kişidir.

Sanatçının Türk sinemasına verdiği hizmetlerle çok değerli bir yere sahip olduğunu belirtiyoruz. Bir kez daha sanata ve sanatçıya sahip çıkılmasını istiyoruz. Bilimsel ve sanatsal geri kalmışlık toplumlar için büyük tehdittir. İnsanı ve toplumu estetik, nezaketten uzaklaştırır zaman içerisinde toplumda kin, nefret ve şiddeti artırır.

Devletin görevi, kültür ve sanat politikaları, halkın estetik duygu ve düşüncelerini geliştirme yönünde olmalıdır. Hükümet, sanat ve sanatçıya değer vermelidir. Sanata ve sanatçıya sahip çıkmak bir devlet politikası olmalıdır.

Sanatın güçlenmesi ve üretebilmesi için sanatçının bağımsız, özgür ve rahat olmasını gerektiğini vurguluyoruz Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; başta sanat camiasına ve tüm sevenlerine baş sağlığı diliyoruz...