RESMİ RAKAMLARA YANSIMASA DA ENFLASYON SARMALI AÇLIK VE YOKSULLUK RİSKİNİ BÜYÜTMEYE DEVAM EDİYOR.

 - ŞUBAT AYINDA DÖRT KİŞİLİK BİR AİLENİN DENGELİ BESLENMESİ İÇİN YAPMASI GEREKEN AYLIK GIDA HARCAMASI 463 LİRA ARTARAK 10 BİN 259 LİRAYA ÇIKTI.

 -AYNI AİLENİN TÜM İHTİYAÇLARININ İNSAN ONURUNA YARAŞIR BİR ŞEKİLDE VE YOKSUNLUK HİSSİ ÇEKMEDEN KARŞILAYABİLMESİ İÇİN YAPMASI GEREKEN HARCAMA TUTARI İSE 28 BİN 563 LİRAYI BULDU.

 Yüksek enflasyon süreci Türkiye’deki yoksulluk ve açlık riskini büyütmeye devam ediyor. Temel gıda fiyatlarında yaşanan yüksek oranlı artışlar dört kişilik bir ailenin açlık sınırını şubat ayında 10 bin liranın da üzerine çıkarırken, yoksulluk sınırı da 28 bin 563 lirayı buldu.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge birimi KAMU-Ar’ın, dört kişilik bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda ile gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da insan onuruna yaraşır bir şekilde yoksunluk hissi çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken harcamaları dikkate alarak hesapladığı açlık-yoksulluk sınırı araştırmasının Şubat 2023 sonuçları açıklandı.

Açlık sınırı şubatta bir önceki aya göre 463 lira artarken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 1.106 lira artarak 18 bin 304 liraya yükseldi. Şubatta yoksulluk sınırı önceki aya göre da 1.569 lira arttı. Bir yıl öncesine göre ise açlık sınırı 5 bin 122 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 7 bin 121 lira arttı. Yoksulluk sınırı son yılda toplam 12 bin 243 liralık artış gösterdi.

AÇLIK SINIRI        

Ankara’da en fazla alış-veriş yapılan marketlerden derlenen fiyatlara göre, dengeli beslenebilmek için et- balık- yumurtaya aylık olarak harcanması gereken tutar bir önceki aya göre 253 lira, 2022 yılının aynı ayına göre ise 1.290 lira artarak 2 bin 634 lira oldu.

Kuru bakliyat için yapılması gereken harcama önceki aya göre 7 lira, geçen yılın aynı ayına göre ise 103 liralık artışla 241 liraya yükseldi.