Dyt. Esra Cural konu ilgili önemli bilgiler verdi. Günümüzde iştah baskılayıcı ilaçlar oldukça popüler, ancak bazı gıdalar tok hissetmenize ve iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olabilir. Tok ve yediklerinizden tatmin olmuş hissetmek aşırı yemenizi engeller, kilo yönetimi sağlar, enerji ve odaklanma dahil olmak üzere genel sağlık için önemlidir. Düşük kalorili, protein ve lif açısından zengin gıdaları tüketmek bu konuda size yardımcı olabilir.

İştah ve kilo yönetimini fiziksel aktivite, stres düzeyi, uyku, hormonlar ve tıbbi durumlar gibi birçok faktör etkilemektedir. Bu yüzden düşük kalorili gıdaların iştahın düzenlenmesi ve kilo kaybı için sihirli bir değnek olmadığını unutmamak gerekir. Bununla birlikte, tok hissetmenizi sağlayacak düşük kalorili, protein ve lif açısından zengin gıdaları beslenmenize eklemek kilo kontrolü ve genel sağlık için faydalıdır. Aşırı yeme başta diyabet, hipertansiyon, hazımsızlık gibi olumsuz sağlık durumlarına neden olabilir.

Bu düşük kalorili gıdalar, besin yoğunlukları nedeniyle doyurucudur ve genel sağlığı olumlu yönde desteklerler.

1.YOĞURT

İçerdiği protein sayesinde tokluk hissi sağlar. Araştırmalara göre protein. Karbonhidrat ve yağa göre daha uzun süre tokluk hissi sağlamaktadır. Buna çeşitli mekanizmalar katkıda bulunur; bunlardan biri, sindirim kanalındaki amino asitlerin ( proteinin yapı taşları) varlığının, tokluk hissi veren tokluk hormonu kolesistokinin salınımını aktive etmesidir. Ek olarak bağırsak, amino asitlerin varlığına, iştahı baskılayan hormonlar olan glukagon benzeri peptit-1 (GLP-1) ve peptit trozin trozin (PYY) salgılayarak yanıt verir.

Yoğurt ayrıca hormon salgılanmasına yardımcı olan ve PYY konsantrasyonlarını artırarak tokluk hissini artıran kalsiyum gibi birçok vitamin ve mineral içerir.

2. PEYNİR

Peynir de yoğurt gibi içerdiği protein, kalsiyum ve birçok besin maddesi ile tokluk hissine yardımcı olur.

3.BALIK

Hayvansal gıdaların genel olarak protein içeriği yüksektir ve bu durum balık içinde geçerli.  Ton balığı ve somon gibi bazı balıklar kalp sağlığını olumlu yönde etkileyen omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir.

Bazı çalışmalar balıktan alınan proteinin diğer protein kaynaklarına göre daha uzun süre tokluk etkisine sahip olduğunu göstermiştir.

4. ET VE KÜMES HAYVANLARI

Et ve kümes hayvanları pişirme yönteminize bağlı olarak düşük kalorili ve uzun süreli tokluk hissi sağlayabilir. Özellikle protein açısından zengin olan et ve kümes hayvanları ayrıca B vitaminleri, demir ve çinko gibi birçok besin maddesi içerirler.

Et ve kümes hayvanlarını düşük kalorili tutmanın anahtarı, daha yağsız çeşitleri seçmek, kullanılan yağı azaltmak ve kızartmaktan kaçınmaktır.