Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan isteğe bağlı yer değiştirme başvuru kılavuzlarında 3 yıllık görev süresi için 31 Eylül baz alınmıştı. Klavuzda geçtiğimiz yıllardan farklı biçimde, ani yapılan değişiklik tepkilere yol açtı. Öğretmenler, geçtiğimiz yıllarda 31 Aralık tarihinin baz alınacağı tahmin ederek il içi ve il dışı  planlarını yapmaktaydı. Beklenmedik biçimde 31 Eylül şartıyla karşılaşanlar, seslerini duyurmaya çalıştı.

İl içi ve il dışı isteğe bağlı yer değiştirme başvurularında 31 Eylül şartı,  2019 döneminde atanan öğretmenleri etkiledi. İlgili dönemde atananlar, güvenliksoruşturmalarının geç sonuçlanması nedeniyle Eylül itibariyle göreve başlayamamıştı. Göreve başlama tarihleri Ekim ya da Kasım’ ı bulanlar, il içi ve il dışı tayin hakkından yararlanamıyordu. Yaşanan mağduriyete yönelik 11 Temmuz’ da bakanlığa talep yazısı yazan Eğitim Gücü Sen,  MEB Bakanı Prof. Dr. Yusuf TEKİN ile yaptığı 14 Temmuz 2023 tarihli görüşmede dekonuyu bizzat aktarmıştı. Eğitim Gücü Sen tarafından ilgili görüşmede sayın bakanın isteğe bağlı yer değiştirmelerde 31 Aralık’ ın baz alınması yönünde talimat verdiği açıklandı. Bu müjde eğitim camiasında sevinçle karşılanmıştı.

Akabinde MEB tarafından 18 Temmuz Salı günü, il dışı isteğe bağlı yer değiştirmelerde 31 Eylül tarihinin 31 Aralık olarak değiştirildiği bildirildi. Değişiklik, 28 Temmuz’ da başlayacak il dışı tayinlere müracaat edecek 2019’lular arasındamemnuniyetle karşılandı. Ancak geçtiğimiz günlerde sonuçlanan il içi yer değiştirmelere Eylül itibariyle göreve başlayamadıkları için müracaat edemeyen öğretmenler, mağdur olduklarını beyan ediyor.

Öğretmenler, güvenlik soruşturmalarının geç sonuçlandığını gerekçe göstererek, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. Sonuçları 20 Temmuz’ da açıklanması beklenen il içi yer değiştirmeler için ek süre talep ediyorlar. İl dışı isteğe bağlı yer değiştirme talebinde 31 Aralık tarihinin baz alınma gerekçesi, il içi yerleştirmelere başvurmak isteyenleri de kapsıyor. Aynı gerekçe için mağduriyetlerin önlenmesi açısından, hem il içi hem de il dışında benzer bir kararın alınması beklenmekteydi. Ancak 31 Aralık kararının il içine yetişmediği düşünülüyor. Bu durumda ailesine, evine kavuşmak isteyen ve uzak ilçelerden yol gidip gelmek istemeyen, okul değişikliği düşünen 2019 ‘lular bir yıl daha kaybetmek istemiyorlar.

2019 atamasıyla göreve başlayan ancak 31 Eylül şartı nedeniyle il içi yer değiştirme talebinde bulunamayan öğretmenler, mağdur edilmemelidir. Eğitim camiası konunun takipçisidir.