Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, eğitimde psikolojik hizmetler kapsamında önemli bir anabilim dalıdır. Psikolojik Danışmanlar, birçok kamu kurum ve kuruluşuyla özel sektörde iş sahasına sahip olmakla birlikte günümüzde genel olarak çalışma alanları eğitim kurumlarıdır. Eğitim kurumlarında PDR hizmetleri kapsamında kendini tanıma, sorunlarını fark etme ve sorunlarının çözüm yollarını araştırma, öğrencilik hayatını daha verimli hale getirme gibi konularda öğrencilere hizmet sunulur.  Aynı zamanda veliler ve öğretmenler de hizmetten faydalanır. Hizmetin özel alanı ‘psikolojik danışmanlık’ kapsamında, psikolojik danışmanlar öğrenci ya da velinin sorunu doğrultusunda lisans ya da lisans sonrası eğitimlerde süpervizyon da aldıkları ekollerden, psikolojik danışmanlık ilke ve tekniklerinden faydalanarak ruh sağlığı hizmeti sunarlar.
Günümüzde eğitim sistemimiz içerisinde sıklıkla basına da yansıyan üzücü olaylarda da görüldüğü gibi saldırganlıktan, madde ve teknoloji bağımlılığına, okul reddinden, zorbalığa çok geniş kapsamlı sorun alanlarıyla mücadele edilmektedir.  Bu sorun alanlarının büyük çoğunluğunda Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı’nda olduğu gibi önleyici hizmetler kapsamından iyileştirici hizmetlere geçilmiş durumdadır. Psikolojik danışmanlar önleyici, koruyucu ve iyileştirici müdahale hizmetleri kapsamında çok yönlü biçimde görev yapmaktadırlar.
Bu noktada Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik hizmetlerinin toplum ruh sağlığı açısından önemi ortadadır. Dolayısıyla tüm okul çağı çocukları ile velilerinin PDR hizmetlerine ulaşmalarının kolaylaşması eğitim sistemimizin başarısını ve eğitim çalışmalarında verimi arttırmak için önemli adımlardan biri olacaktır. Ancak günümüz koşullarında 25 binin üzerinde okulda psikolojik danışmanın olmadığı ve  psikolojik danışmanı bulunan okullarda da mevcut norm kapsamında çok sayıda öğrenciye hizmet götürülmeye çalışıldığı bilinmektedir. Konuya yönelik hassasiyetlerin veliler ve bürokratlar tarafından dile getirilmesiyle birlikte norm yönetmeliğinde Psikolojik Danışma ve Rehberlik için düzenlenme yapılması gerekliliği bir önceki Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından dile getirilmiştir. Özer, her 100 öğrencisi bulunan okula bir rehber öğretmen sözü vermiştir. Sayın Özer’ in sosyal medya hesabından yaptığı “Değerli rehber öğretmen adaylarımıza yönelik bir müjdemizi buradan paylaşmak istiyorum: Anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, türü ne olursa olsun 100 öğrencisi olan her okulda bir rehber öğretmen olması zorunlu olacak.” açıklamasına Milli Eğitim Bakanlığı’ nın resmi web sitesinde 27 Mayıs 2023 tarihinde ‘Bakan Özer’ den müjde: 100 Öğrencisi Olan Her Okula Rehber Öğretmen Atanacak’ haber başlığıyla yer verilmiştir. Seçim sonrası Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin değişmesiyle birlikte ‘süreklilik’ ilkesi kapsamında psikolojik danışmanlar verilen sözlerin tutulması için mücadele vermektedir. 
Bu noktada psikolojik danışmanların mücadelesini iyi anlamak önemlidir. Norm yönetmeliğinde Psikolojik Danışman normunun çağın gereklerine uygun biçimde güncellenmesi talebi yalnızca öğretmen atamaları ile ilgili değildir. Konu; bürokratlardan, alan çalışanlarına ve yeni mezunlara, veli ve öğrencilere dek genel bir talep halini almıştır. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik hizmetlerinin öğrenciler için lüks değil bir ihtiyaç olduğundan hareketle; hizmette verimin arttırılması, hizmete tüm çocukların ve gençlerin ulaşabilmesi istenmektedir. Psikolojik danışmanların pozitif bir ayrımcılık ya da ayrıcalık talebi bulunmamaktadır. Günümüz koşullarında, son derece karmaşık ve  zor sorun alanları içinde toplum ruh sağlığı açısından her öğrenci ve velinin  hizmete ulaşmasını talep edilmektedir. Bu talebin, pozitif ayrımcılık beklentileri ekseninde tartışılması, tarihe bir hata olarak geçecektir. 
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik hizmetleri verimli biçimde sürdürüldüğünde birçok sorun alanında problemler ilerlemeden çözümün bulunduğu, öğrencilerin daha otantik bir eğitim deneyimi için yararlanabildiği, çocuğa yönelik suçların çok daha fazla travmaya sebep olmadan açığa çıkartılarak adli desteğe iletildiği bir hizmettir. Bu hizmette verimin uzun vadede toplum ruh sağlığını geliştirici etkisini günümüzde tartışmaya dahi gerek yoktur. Her öğrenci için psikolojik danışmanlık hizmetlerinin ulaşılabilir olması yönünde mücadelemizden öğrenci ve toplum merkezli, haklı gerekçelerle vazgeçmeyeceğiz.