Bugüne kadar bİrçok köşe yazısı yazdım çeşitli gazete ve internet haber sitelerinde ! Amacım şahsî reklâmdeğil; okurlarımıza faydalı mesajlar verebilmek ve onları doğru yöne, istikâmete sevkedip, düşüncerine yardımcı olabilmektir.

Yoksa; sırf yazı yazmış bir köşe yazarı olmanın ne o yazara ne de  okuruna verebileceği hiçbir şey yoktur ve olsa olsa sadece laf kalabalığından öteye geçmez !

Gelem sadede; mâlumnuz üzre, gerek ülkemizin gerekse de tüm dünyanın kâbusu olan bu korona, kovid- 19 salgını binlece insanı  canından etti. Ölümler peş peşe gelmeye devam ediyor. Peki bizler; vatandaşlar olarak ne gibi önlemler alabiliyor ve ne denli sağlıklı kararları uygulayabiliyoruz ?

Maalesef; bu salgının en basit korunma unsuru olan; yüzünüzü virüslerden koruyan bir maskeyi bile " sıcak var, bunalıyoruz, çok rahatsız ediyor, nefes almam zorlaştırıyor " gibi sudan sebep ve bahanelerle bertaraf etmeye ve kendimizi güyâ haklı çıkarmaya çalışıyoruz !

İyi;güzel de arkadaşım; peki o maskeyi takmayınca, sağlığımız garantide mi oluyor ? Yoksa  kendimizi; virüsten daha güçlü mü sanıyoruz ? Ebette ki hayır demek zorundayız. Hani ne demişler " güneş balçıkla sıvanmaz " Evet; işte bizim de hâlimiz şu aşamada aynıdır.

Samsun Atakum' dan kurban kesimi ve bayram nedeniye Bafra' ya gelmiştik. Bafra' da 2 evimiz var. Kısmetse birini satıp Atakum'a yerleşmeyi düşünüyoruz kızımızın işi nedeniye. Bafra' dayız hâlenşu anda . Bunları yazmanın neden ise; Bafra' da kaldığımız sürede ve hâlen bu ilçedeyiz fakat dün neyse bugün de maske konusunda  yaşananlar aynı !

Yâni maske takımında daha doğrusu takmamakta önemli sorunlar ve ihmaller var. Aslında bu sadece Bafra' nın, Atakum' un ve birkaç şehrin değil; birçok şehirdeki benzer tablo ! Hatta bir ara; baktım ki insanların çoğu maske takmıyor; acaba ben mi bilmiyorum diyerek maskeyi çeneme takıp gezmeye başladım ama takan insanları görünce kendimden utanıp maskeye devam ettim ve de ediyorum !

Hepimiz beşeriz, şaşarız, yanlışlıklar yapabiliriz ama yapılan bir yanlıştan dönebimek de bir onurdur! Türkiye' nin herbir şehrinde koronavirüs vâkaları mevcut. Kiminde az kiminde çok. Hiçkimse; " bizim şehirde korona bitti, ben sağlıklıca gezip tozuyorum " da diyemez zira, hiçbir şeyin garantisi yok.

Biz tedbirimizi alalım, maskeye, mesafeye ve hijyene dikkat edelim; gerisi inşallah daha iyi olur diye düşünüyorum. Çocuklarımızı özellikle maskesiz gezdirmeyelim. Dün orta yaşlı bir amca ile ilkokul öğrencisi torunu ile yolda birlikte yürüyorlardı.

Tam yanlarından geçerken; " Maşallah, tebrikler torun galiba, maskesini de takmış sizin gibi, öğrenci mi ?" dedim. Şahsın hoşuna gitti ve " o ( torunu ) nun Bafra da bulunduğunu fakat Bingöl' de okuduğunu söyledi. Ben de  sorumu yanlış anlamasın diye, emekli bir öğretmen olduğumu ve o nedenle sorduğumu söyledim, Teşekkür ederek karşılık verdi.

Görüyorsunuz; bir çocuk da olsa, ne kadar duyarlı ve örnek bir kişi bu çocuk ! Amerika' da; bir ginde 4 bin ölüm olayı gerçekleşiyor. Toplam ölüm sayısı ise 170 bin civarına ulaştı. Oğlumuz da orada doktora yapıyor. Allah tüm evlatlarımızı korusun inşallah.

Ülkemizde de maalesef ne vâkalr bitti ne de az da olsa ölümler ! Çok dikkatli olmak zorundayız. Eğer okullar 31 Ağustos' ta açılırsa, bence en büyük sorunlardan biri de bu, yâni eğitim- öğretim olacaktır şüphesiz !

Bu benim korona ile ilgili 2. köşe yazım. Daha önce de "Bafra Maskeni Tak " adlı bir köşe yazısı yazmıştım, Yazılarıma ilgi gösteren siz değerli okurarıma  ve tüm hemşehrilerime teşekkürler.

Saygılarımla.

Oktay ZERRİN